© Gündemdeyiz

4 . Uluslararası Sütçülük Kongresi Konya'da yapılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) işbirliğiyle düzenlenen ve 13 ülkeden katılımın olduğu 4. Uluslararası Sütçülük Kongresi başladı.Süleyman Demirel...

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) işbirliğiyle düzenlenen ve 13 ülkeden katılımın olduğu 4. Uluslararası Sütçülük Kongresi başladı.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılışında konuşan SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, üniversitelerin ülkelerin gelişmesi için son derece önemli kurumlar olduğunu belirterek, üniversitelerin ayrıca ülkelerin geleceğinin planlandığı ve ülkeyi inşa edecek genç nesillerin yetiştirildiği yerler olduğunu ifade etti. Organizasyona Büyükşehir Belediyesinin destek olmasının ayrı bir güzellik kattığını kaydeden Prof. Dr. Şahin, "Kongrede ana başlık sütçülük de olsa çok farklı alanlarda fikir alışverişinin ve tecrübe paylaşımının yapılması da sevindiricidir. Çünkü her ülkenin kendi deneyimi, birikimi çok farklı olabilmektedir" dedi.
"Türkiye'de tarımın kaynağı Konya'dır"
Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, böyle bir toplantının Konya'da yapılıyor olmasının önemine dikkat çekerek, insanlığın geleceğinin tarımla doğrudan ilgili olduğunu ve Türkiye'de de tarımın kaynağının bir anlamda Konya olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak tarımla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Ötegen, "Katılımcıların bildirileri doğrultusunda olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Bütün bu gayretlerinin sağlıklı sonuçlar doğurmasını arzu ediyoruz. Çünkü tarım ve gıda güvenliği ve gıda yetersizliğinin ortadan kaldırılması gibi sorunlara dikkat çeken tüm bu bildiriler ve toplantılar hem ülkelerimizin ve dünyanın geleceği için çok önemlidir" diye konuştu.
"Türkiye'nin bilgelik ve tecrübesinden yararlanmaya çalışacağız"
Peşaver Sütçülük Teknopark Başkanı Prof. Dr. Subhan Kureshi, Türkiye'nin bütün Müslüman ülkeler içerisinde liderlik rolü üstlendiğini kaydederek, Pakistan olarak Türkiye'nin bilgelik ve tecrübesinden yaralanmaya çalışacaklarını belirtti. Khyber Pakhtunkhwa Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Arif Yusuf da, "Pakistan ve Türkiye'deki bilim insanlarının ilerde de yine ele ele omuz omuza farklı fikirleri bir araya getirerek teknokentler paralelinde birçok konferansları, kongreleri gerçekleştirecektir. Bu doğrultuda özellikle Konya Büyükşehir Belediyesine ve Selçuk Üniversitesine teşekkür ederim" dedi.
Kongreye 13 ülkeden katılım var
Beş gün sürecek olan kongrede Türkiye'nin yanı sıra Pakistan, Avusturalya, Malezya, Çin, Hindistan, Irak, Mısır, Cezayir, Moğolistan, Nijer, Sudan ve Gambiya'dan katılımcılar bildiri sunacak. Kongrenin açılışına, Mardan Kadın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ghazala Yasmin, Pakistan Quetta Dünya Bankası Direktörü Prof. Dr. M. Azam Kakar, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir ile akademisyenler ve diğer tarım paydaşları katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER