Bu kantinde satıcı yok
EĞİTİMMuğla'nın Seydikemer ilçesinde dürüstlüğü ve güveni aşılamak için 5 ay önce imam hatip ortaokulunda başlatılan "Güven Kantini" uygulamasıyla öğrenciler işletmecisi bulunmayan...
Seydikemer İmam Hatip Ortaokulu'nda kantin olmaması nedeniyle okul yönetimi, okulun ikinci katına ahşap bir dolap koydu. Dürüstlüğü ve güveni aşılamak için başlatılan projede, kantine gelen öğrenciler, satın almak istedikleri ürünün parasını kasaya bırakıyor, gereken durumlarda da para üstünü kasadan kendisi alıyor. Bu kantinde satıcı da alıcı da sizsiniz", "Dürüstlüğün kurala ihtiyacı yoktur" yazıları yer alıyor. Projeyle, çocukların dürüstlükle ilgili davranışlarının pekiştirilmesi hedefleniyor.
Okulun Müdürü Mustafa Karoğlan, okulda 95 öğrencinin eğitim gördüğünü ve kantinin bulunmadığını, okuldaki kantin sorununa çözüm arayışı içerisine girdiklerini ve Osmanlı'daki dilek taşlarını örnek aldıklarını söyledi. Karoğlan, "Bizde bundan yola çıkarak okulumuzda böyle bir kantin yaptık. Bu sayede küçük miktarda kazanılmış olan paraları burada okuyan fakir öğrencilere yardım amacıyla da kullanıyoruz. Öğrencilerimizin dürüst olmalarını sağlamak amacıyla güzel bir uygulama oldu" dedi.
"Gençlere güvenimizi göstermiş olalım"
Proje sorumlusu matematik öğretmeni Feridun Bozyiğit ise okulda kantin olmaması nedeniyle tüm öğretmenlerle fikir alışverişinde bulunarak güven ve dürüstlük marketini kurmaya karar verdik. Cumhuriyetimizi emanet edeceğimiz gençlerimize neden bu gün bir mini market teslim etmeyelim? fikriyle yola çıkarak biz bu şekilde onlara güvenimiz göstermiş olalım ki, onlar da doğruluklarını, dürüstlüklerini gösterme fırsatı bulsunlar. Çokta güzel sonuçlar aldık. Milli Eğitim Bakanlığımız da okullarımızda değerler eğitimine çokta önem veriyor. Biz de bunu burada yaparak yaşayarak öğrencilerimiz üzerinde uygulamaktayız" diye konuştu. Bozyiğit, minik kalplerde çok büyük güzellikler olduğunu, üzerinde parası olmayan öğrencilerin de kendilerine gelerek bunu bildirdiğini ve daha sonra parayı teslim ettiklerini ifade etti.
8. sınıf öğrencisi Zeynep Nazlı, öğretmenlerinin desteğiyle kantinin kurulduğunu, sorumlu olmadan istediklerini alıp parasını da kutuya attıklarını anlattı. Para üstünü alamayan küçük arkadaşlarına da yardımcı olduklarını söyleyen Nazlı, "Proje okuldaki öğretmenlerin bizlere olan güvenlerini hissettirdi. Bunun sayesinde dürüstlük, yardımlaşma ve okulu daha çok sahiplenme gibi duygularımız ön plana çıktı. Ürünlerin altında fiyatlar yazıyor, oradan paraları kutuya atıyorlar" dedi.
"Güveni öğrendik"
Öğrenci Melike Dur ise, öğretmenlerinin yaptıkları kantinin, kendilerine olan güvenlerini de güçlendirdiğini kaydetti. Kantin ile dürüstlüğün ne demek olduğunu tam olarak benimsemiş olduklarına belirten Dur, "Burada kantin olmadığı için alışveriş yapamıyorduk. Bu sayede hem kendimizi göstermiş olduk hem de dürüstlüğü tam olarak öğrenmiş olduk" ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir