© Gündemdeyiz

DAKA'dan Muş için sanayi hamlesi

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'yla Muş ve...

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'yla Muş ve ilçelerindeki üretimin ciddi şekilde artacağı, yatırımda önemli sıçramaların olacağının öngörüldüğünü söyledi.
DAKA Muş Yatırım Destek Ofisinde düzenlenen '2018 Yılı Mali Destek Programı'nın tanıtım toplantısına DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Muş il merkezi ile Bulanık, Malazgirt ve Varto ilçelerindeki küçük sanayi sitelerinin temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Genel Sekreter Halil İbrahim Güray, DAKA'nın 2009 yılından bu yana Van merkez olmak üzere Bitlis, Hakkâri ve Muş illerinden oluşan TRB2 Bölgesinde hizmet verdiğini söyledi. 2009 yılından itibaren toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85 milyon 766 bin 188 TL destek sağladıklarını ifade eden Halil İbrahim Güray, "Eş finansmanla birlikte bölgeye yapılan toplam yatırım tutarı 156 milyon 973 bin 910 TL'dir. Muş ilinde 57 projeye toplam 20 milyon 777 bin 163 TL destek sağlanmış. Eş finansman ile birlikte Muş'ta yapılan toplam yatırım tutarı 39 milyon 219 bin 161 TL'dir" dedi.
6 adet Doğrudan Faaliyet Desteği Program kapsamında TRB2 Bölgesinde toplam 72 projeye 4 milyon 653 bin 573 TL destek sağlandığını da dile getiren Güray, "72 projenin eş finansman dahil bütçeleri toplam 4 milyon 936 bin 742 TL'dir. Bu projelerin 16'sı Muş'ta yürütülmüş olup, DAKA tarafından sağlanan destek tutarı ise 955 bin 144 TL'dir. Teknik Destek Kapsamında TRB2 Bölgesinde toplam 315 adet Teknik Destek Faaliyeti gerçekleştirilmiştir ve bu faaliyetlere toplamda yaklaşık 3 milyon 60 bin TL kaynak kullanılmıştır. Muş ilinde gerçekleştirilen 56 Teknik Destek Projesi için yaklaşık 574 bin 287 TL tutarında destek sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

4 projeye onay
DAKA tarafından 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapıldığını da hatırlatan Güray, şöyle dedi:
"Bu projelerin tamamı Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu 4 projede toplam destek tutarı 20 milyon TL, toplam yatırım tutarı 25,9 milyon TL'dir. Bu projelerimiz ise Hakkâri Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Muş Lazer Kesim Makinesi Ortak Kullanım Atölyesi Projesi, Van Kent Müzesi Projesi, Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesi'dir."
DAKA tarafından 2018 yılında uygulamaya koyulan Mali Destek Programından biri olan 'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı' olduğunu dile getiren Güray, "Söz konusu Mali Destek Programı; bölgemizin ve Muş ilimizin kalkınmasına, ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir. Bu programın yanı sıra Van ve Hakkari ilimizde çocuklara ve gençlere yönelik olarak tasarlanan bir Mali Destek Programı ilan etmiş bulunmaktayız. Bu programın hedef kitlesi, coğrafi odaklanması, başvuru sahipleri ve destek miktarları bakımından bir pilot uygulama niteliğindedir. Bu programın başarı durumuna göre diğer illerimizde ve ilçelerimizde önümüzdeki dönemde tekrarlanacaktır" diye konuştu.

Muş'ta üretimde ve yatırımda sıçrama bekleniliyor
'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'nın hedef kitlesinin bölgedeki organize sanayi bölgesi (OSB) ve küçük sanayi siteleri (KSS) olduğunu belirten Güray, "Bildiğiniz üzere TRB2 Bölgesinin imalat sanayindeki rekabetçiliğinin arttırılması için öncelikle sanayi bölgelerinin üretim yapabilecek ve yatırımcı çekebilecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir. Yani ilimize hem bölge içinden hem de bölge dışından yatırımcının çekilebilmesi için sanayi bölgelerinde (OSB, KSS vb.) yatırım altyapısının iyileştirilmesi gerekmektedir. İşte bu program tam da bu hususta ilimizin yatırım altyapısı ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda önemli katkılar sağlayacaktır. Muş OSB ile merkez ve ilçelerindeki KSS'lerin alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesiyle beraber hem iç dinamikler hem de dış yatırımcılar sayesinde üretimin ciddi şekilde artacağı, yatırımda ve üretimde önemli sıçramalar olacağı öngörülmektedir. Bu programın Muş ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Toplantı, DAKA Program Yönetim Birim Başkanı Rabia Yenigün tarafından yapılan bilgilendirme sunumu ve soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER