Denizaltı ortamında hayat kurtaran tedavi
SAĞLIKİlk olarak dalgıçlarda rastlanan vurgun hastalığının tedavisinde kullanılmaya başlanan, denizaltını andıran bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastalara aralıklı...
Manisa'da özellikle soba ve şofben zehirlenmesi yaşayan ve kapanmayan yaraları bulunan hastalara hizmet verecek Özel Spiloks Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi açıldı. Şehzadeler ilçesine bağlı 2. Anafartalar Mahallesi Halil Erdoğan Caddesi üzerinde hizmet veren merkezde denizaltını andıran hiperbarik oksijen tedavisi ünitesi içinde hastaların tedavisi için deniz seviyesinde atmosferik basınçtan daha fazla basınç uygulanarak, yüzde 100 oksijen veriliyor. Yeni kurulan merkezde, diyabet rahatsızlığı bulunanların ayak yaraları gibi iyileşmeyen her türlü yaralarda, kronik iltihaplarda, enfeksiyonlarda, ani işitme ve görme kayıpları yaşayan hastalara tedavi uygulanıyor. Merkezle ilgili bilgi veren Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı Dr. Mustafa Alan, "Başta diyabet hastalarının ayak yaraları olmak üzere iyileşmeyen her türlü yara, enfeksiyon ve kemik iltihabı nedeniyle iyileşme problemi bulunan bütün yaralarda kullanıyoruz. Ayrıca kronik kemik iltihapları, ezilme ve sıkışmalara bağlı ağır yaralanmalar, ilerleyici enfeksiyonlar, kronik kemik iltihapları ani işitme ve görme kayıpları ve mevsimsel olarak soba ve şofben zehirlenmelerinde özellikle kış aylarında hayat kurtaran bir tedavi yöntemi" dedi.
"Hastanın damarında dolaşan oksijen 12-15 katına ulaşıyor"
Uygulanan tedavi yöntemini anlatan Dr. Alan, "Hastaları içeri aldıktan sonra hava vererek basınçlandırıyoruz. Belirlenen tedavi seviyesine derinliğine ulaştıktan sonra yüzde 100 oksijen veriyoruz. Normal soluduğumuz havada yüzde 20 civarında bir oksijen var. Biz ise içeride bunu yüzde 100'e çıkarıyoruz. Ortalama 2,5 kat da atmosfer basıncını arttırdığımız takdirde hastanın damarında dolaşan oksijen 12-15 katına ulaşıyor. Bu şekilde dokuya oksijen ulaşmasını ve iyileşmesini sağlıyoruz. Soba zehirlenmelerinde tek seansla da iyileşebilir, 5 seansla da iyileşebilir. Ama yara hastalarında bu süre 25-40-60 seansa kadar ulaşıyor" diye konuştu.
Soba ve şofben zehirlenmelerinde hasta yakınlarının ilk olarak yapması gerekenler hakkında bilgi veren Alan, "İlk olarak en kısa şekilde temiz havaya çıkarılması ve ortamın da havalandırılması gerekiyor. Acil durumlarda hasta direk bize de getirilebilir. Hastane kanalıyla da bize yönlendirilebilir. Ama en önemlisi bu tür acil durumlarda vakit kaybetmemek" ifadelerini kullandı.
Alan, ayrıca tedavi merkezinden Bağ-Kur ve SGK'ya bağlı tüm hastaların cüzi bir miktar fark vermek kaydıyla faydalanabildiğini belirtti.
İlginizi Çekebilir