MOTAŞ'tan trambüs raporu
GENELMalatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri (MOTAŞ) Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez 2015 yılının Nisan ayında Malatya'da hayata geçirilen trambüs sistemi ile ilgili bir...
Dizel yakıtlı araçlarla kıyaslanarak hazırlanan raporla ilgili yapılan açıklamada trambüs sisteminin daha ekonomik ve çevreye en az zarar vermesi beklentisiyle hayata geçirildiği dile getirilerek, "Sistemden beklediğimiz artıları ziyadesiyle elde ettik. Sistem diğer toplu taşıma sistemlerine göre daha ekonomik ve çevre dostu. Dizel yakıtlı araçlar cinsine ve yaşına göre değişik oranlarda çevreye karbon salınımı yaparken sıfır emisyonlu olan Trambüsler, tabiata karbon salınımı yapmamaktadır. Halkımız sistemden son derece memnun olduklarını ifade ediyorlar. Rahatlığıyla, sessiz çalışmasıyla, çevreye zarar vermemesi ve ekonomik oluşuyla Malatyalıların takdirini kazanmıştır. Yolcularımızın memnuniyeti yaptığımız anketlere yansıdığı gibi Çağrı Merkezimiz ve Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezine yapılan geri bildirimlere de yansımaktadır" ifadelerine yer verildi.
Çevre dostu trambüs
Hayata geçirildiği 2015 yılından 2017 yılının Ağustos ayına kadar dizel yakıtlı araçlarla yapılan kıyaslamayla elde edilen veriler raporda yer aldı. Aynı sayıda taşınan yolcuyla yapılan sefer sayısı, harcanan enerji ve kat edilen kilometre hesaplanarak çevreye salınan karbondioksit oranı bulundu.
Açıklanan raporda Nisan 2015 ile Ağustos 2017 tarihleri arasındaki veriler paylaşıldı. Raporda trambüs ile dizel araçlar arasındaki yakıt tasarrufu ise bir örnekle açıklandı. Verilen örneğe göre 29 aylık süre zarfında trambüs ile 73 bin 100 sefer yapıldığı ve bu seferlerde 15 milyon 715 bin 466 yolcu taşındığı belirtiliyor. Aynı yolcu sayısının ise dizel bir otobüsle 219 bin 300 seferde gerçekleştirileceği ifade ediliyor. Trambüs ile yapılan 29 aylık süre zarfındaki seferlerde 8 milyon 216 bin 129 kilovat elektrik tüketimi gerçekleşirken aynı süre zarfında dizel otobüs ile 3 milyon 824 bin 750 TL'lik yakıtın harcandığı belirtiliyor. Elektrikli araçlarda tüketim sırasında fosil yakıt kullanılmadığından karbondioksit salınımının gerçekleşmediğinin belirtildiği açıklamada dizel otobüslerde her 100 km'de 132 gram Karbondioksit salımı yapıldığı belirtiliyor. Elde edilen verilere göre MOTAŞ bünyesindeki dizel araçların kilometre başına yaklaşık 0,45 litre yakıt tüketttiği ve kilometre başına karbondioksit salınımının 1.188 gr olduğunun tespit edildiği belirtildi.
Raporun sonuç kısmında ise trambüs sistemi ile 29 aylık süreç içerisinde, 10 bin 97 ton Karbondioksitin çevreye salınımının önüne geçildiği ifade edildi.
İlginizi Çekebilir