© Gündemdeyiz

Peyzaj mimarlığının tarihsel gelişimi anlatıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı ilk peyzaj çalışmalarının Milattan önceki...

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı ilk peyzaj çalışmalarının Milattan önceki dönemlerde yapılan dünyanın yedi harikasından biri olan Babil'in Asma Bahçeleriyle başladığını söyledi.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından düzenlenen "Peyzaj Mimarlığı Kavramının Tarihsel Süreç İçerisindeki Gelişimi" başlıklı konferansta İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı öğrencilerle bir araya geldi.
Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Orman Fakültesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı; ilk peyzaj çalışmalarının Milattan önceki dönemlerde yapılan dünyanın yedi harikasından biri olan Babil'in Asma Bahçeleriyle başladığını belirterek Antik Yunan ve Roma Dönemiyle günümüze kadar süre geldiğini ifade etti.
Antik Yunan Döneminde Hippodamos'un Milet planıyla bilimsel olarak ilk yararcı şehircilik anlayışı planlarının oluşturulmaya başlandığını dile getiren Prof. Dr. Yıldızcı, Roma uygarlığında ise kentin ortak kullanım mekanı form alanlarının oluşturulduğunu ve bu form alanlarında halkın toplanma yeri olduğu kadar, mahkeme ve pazarlarında kurulduğunu katılımcılarla paylaştı.
Ortaçağ Döneminde ise şehirlerin savunma amacına bağlı olarak surlarla çevrilmeye başlandığını belirten Yıldızcı, şehirlerin surlarla çevrilmesinin sınırlı bir arazi ve sert iklim koşulları nedeniyle konutların bitişik nizam olarak geliştiğini ifade etti. Ayrıca bu durumun kent sokaklarının küçük ve insan boyutlarında bir mekan oluşumuna yol açtığını belirten Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, etrafı binalarla çevrili toplanma mekanlarının da yapıldığının altını çizdi.
Rönesans Dönemine gelindiğinde ise ideal insan, ideal toplum ideal kentte yaşamalı görüşüyle peyzaj düzenlemelerinin yapıldığını belirten misafir konuşmacı, Barok Döneminde bahçelerin Rönesans Döneminden daha abartılı olarak düzenlendiğini belirtti. Ayrıca Yıldızcı, Rönesans'ta villa bahçelerinde peyzaj sanatı doğal ve kültürel öğelerle şekillenirken, Barok bahçe sanatında daha baskın bir insan müdahalesi görüldüğünü vurguladı.
18. yüzyılda gerçekleşen sanayi devriminin toplum yapısını kökten değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldızcı, sanayi devriminin toplumda yeni sınıfların oluşmasına yol açtığını, köylülükten işçiliğe doğru bir geçiş olduğunu ve bu geçişin şehir nüfuslarındaki artışa neden olduğunu belirtti. Peyzaj mimarlığı, mimarlık ve planlamanın bu yeni oluşumlarla şekillendiğini sözlerine ekleyen Yıldızcı, sanayi devriminin yapıları üsluba göre değil işleve göre şekillendirildiğini ifade etti.
Günümüzde artan nüfus sonucunda çok fazla binalaşma olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, yeşil alanların azalmasından dolayı artık binaların dış cepheleri ve çatılarının bitkilerle yeşillendirilmeye başlandığını söyledi.
Sürdürülebilir bir yaşam için Peyzaj düzenlemelerinde mutlak korunması gereken alanların olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, endemik bitkilerin, doğal kaynakların, tarım topraklarının ve su toplama havzalarının korunması gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 2 saat süren konferans sonrası öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Ahmet Cengiz Yıldızcı, öğrencilere yönelik yaptığı konuşmasında artık Üniversiteyi İstanbul ya da Ankara'da okumanın bir ayrıcalığının, kalmadığını bilgilere ve günlük gelişmelere internet sayesinde kolayca ulaşılabildiğini söyleyerek eldeki imkanların doğru kullanıldığında istenilen hedeflere kolayca ulaşılabileceğini söyledi.
Konferans sonunda kısa bir teşekkür konuşması yapan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, kendisine yapılan daveti kırmayıp bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşmak için Üniversiteye konuk olan Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı'ya teşekkür ederek plaket taktim etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER