TÜ'den meme kanserine farkındalık
SAĞLIKTrakya Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Atakan Sezer, "Kadınlarımız lütfen 1 dakikalarını ayırsınlar, kendi kendilerine meme muayenelerini yapsınlar ve bütün hayatlarını...
Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Trakya Meme Hastalıkları Derneği işbirliğiyle Ekim ayı meme kanseri farkındanlık etkinlikleri çerçevesinde üniversitenin fuaye alanında basın açıklaması gerçekleştirildi. Trakya Meme Hastalıkları Derneği üyesi akademisyenlerin katıldığı etkinlikte meme kanserinde erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekildi.
Açıklamaya Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer, TÜ Radyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Tunçbilek, Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Çiçin, Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, Patoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Taştekin, Nükleer Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Üstün, Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hilmi Tozkır ve Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruşen Coşar katıldı.
"8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor"
Etkinlikte konuşan Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Atakan Sezer, meme kanserinin dünyada kadınlarda en fazla görülen kanserlerin başında geldiğini belirterek, "Her yıl Amerika'da 1.3 milyon meme kanseri tanısı konuyor ve bununla beraber her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tedavisi konuyor. Hayat boyunca 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor. Ülkemizde de durum benzer. Kansere bağlı kadınlarda ölümlerin başında meme kanseri geliyor. Biz Trakya bölgesinde halkımıza bu bilinci daha fazla yaymak için gördüğünüz öğretim üyelerinden oluşan Trakya Meme Hastalıkları Derneği'ni kurduk. Dolayısıyla biz diyoruz ki kadınlarımız lütfen 1 dakikalarını ayırsınlar, kendi kendilerine meme muayenelerini yapsınlar ve bütün hayatlarını kurtarsınlar" dedi.
"Erkeklerde geç tanı alındığı için kötü seyreder"
Meme kanserinin erkeklerde görülme oranının az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezer, "Her 100 meme kanserinden bir tanesi erkeklerde görülür. Oranı azdır. Sanıldığından aksine meme kanseri erkeklerde daha kötü gitmez. Aynı evrede bir kadınla aynı evrede bir erkek meme kanseri aslında yaşam beklentisi, tedavi modaliteleri aynıdır. Fakat erkekler meme kontrollerini yapmadığı için ve memede gelişen kitleleri konduramadıkları için meme kanseri olarak maalesef daha geç evrelerde, daha ileri evrelerde gelirler. Onun için sanıldığının aksine meme kanseri erkeklerde daha kötü gitmez. Geç tanı aldığı için daha kötü seyreder" diye konuştu.
"Tedavi seçenekleri arttı"
Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu da, meme kanserinde hastaların erken evrede kendilerine ulaşmasının önemine dikkat çekerek, "Erken evrede gelen hastanın da nüks oranı daha az oluyor. Fakat artık yeni tedaviler, hedefe yönelik tedaviler 2000'li yıllardan sonra o kadar gelişti ki eskiden şifa bulamayacağını düşündüğümüz metastatik evrede hastalar çok az yaşarken şimdi artık çok daha uzun süreler hastalarımızı tedavi edebiliyoruz çünkü eldeki tedavi seçeneklerimiz arttı" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir