© Gündemdeyiz

Yarışın gerisinde kalmamak için hedef AR-GE merkezi

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi, dünyanın gündemindeki sanayinin dijital dönüşümü, yapay zeka ve robotlar konularını içeren 'I. Sanayinin Dijital Dönüşümü...

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi, dünyanın gündemindeki sanayinin dijital dönüşümü, yapay zeka ve robotlar konularını içeren 'I. Sanayinin Dijital Dönüşümü Çalıştayı'nı Bursa'da gerçekleştirdi.
Ticarileşememe, sanayideki dönüşüm ve Ar-Ge tabanlı yerel kalkınmanın önündeki engellerin giderilmesi konularına dikkat çekmek isteyen MMG, tüm bu çalışmaları kapsayacak 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi'ni de 17-18 Ekim tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirmeyi planlıyor. Türkiye'nin sanayide dijital dönüşüm olgusunu anlamak, ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla Bursa'da gerçekleştirilen çalıştayda; Ar-Ge ve tasarım merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve organize sanayi bölgeleriyle Türkiye'nin bütün imkanlarını seferber ederek bu defa bu yarışın gerisinde kalınmayacağının altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel Yayan, "Geçen yıl 323 olan Ar-Ge sayımız, 6 civarındaki tasarım merkezi sayımız, 900'ün üzerine çıktı. Bu yıl Ar-Ge merkezi sayımızın öncelikle ilk 6 ayda 1150'ye çıkmasını daha sonra 1300'e çıkmasını bekliyoruz. Tasarım merkezi sayısını da 150'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin mutlaka yüksek teknolojili ürünler üretebilecek sanayide dijital dönüşümü tamamlaması gerektiğini vurgulayan MMG Genel Başkanı Osman Balta, "Bilindiği üzere ülkemizin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefi bulunmaktadır. Halihazırda ürettiğimiz ürünlerin sadece yüzde 3,5'i ve ihraç ettiğimiz ürünlerin ise yüzde 3,7'si yüksek teknoloji ürünüdür. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 20 ve yukarısıdır. İleri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler üretebilmemiz için iyi eğitim almış yeterli deneyimli insanlara ihtiyaç var. " şeklinde konuştu. Küresel bir güç olmanın koşulunun hızla kendi teknolojimizle üretime başlamak olduğunu belirten MMG Bursa Şube Başkanı Rasim Serim: "2017 yılında dünya en çok sanayinin dijital dönüşümünü konuştu. Ülkelerin büyüme stratejilerinden biri olan sanayinin dijital dönüşümü, dünya ekonomi merkezlerinin üst sıralarında yer aldı. 4. Sanayi devrimi ile üretim maliyetlerinde yüzde 30'a yakın düşüş, satışlarda yüzde 30'a yakın artış beklenmektedir. Sanayide dijital dönüşümü gerçekleştirmek; üretim hatlarına, tedarik zincirine ve değer hatlarının bütününe entegre etmekle ilgilidir" ifadelerine yer verdi.
Gelecekte robotlar robotların montajını yapacak
Yerli teknolojiyle üretilmiş insanımsı robotların endüstride montaj operatörleriyle birlikte görev almasına dair yaklaşık 20 yıl önceki öngörüsünü, yol haritasını paylaşan Hakan Altınay, "Önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde ön tarafta savaşan artık gerçek insanlar görmeyeceğiz, insana benzeyen robotlar konusunda ciddi askerler oluşacak. İnsansız hava araçları, insansız kara araçları, insansız deniz araçları... Gelecekte robotlar, robotların montajını yapacak" açıklamalarında bulundu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Batı dünyasında robotların hukukunun tartışıldığını ve şirketlerin her geçen gün değişen endüstriyel üretim gereksinimlerine uyum sağlamak için yeni üretim araçları ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER