Malatya
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ, UNESCO DÜNYA MİRASI KALICI LİSTESİ'NE ALINDI


ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ, UNESCO DÜNYA MİRASI KALICI LİSTESİ'NE ALINDI

 

 


Duvarlarınarenkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahiptapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren ve 2014yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Battalgazi’deki ArslantepeHöyüğü, Çin’in ev sahipliğinde UNESCO Dünya Miras Komitesinin onlinetoplantısından çıkan karar ile kalıcı listeye alındı.

Çin’in ev sahipliğinde online (çevrimiçi) olarakgerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun eneski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya MirasıListesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Geç Kalkolitik Dönem’den, DemirÇağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Romave Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Battalgazi ilçesindekiArslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi. Dünyanın ilkyağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 biniaşkın mühürle, Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapıları ortaya çıkarıldığıArslantepe Höyüğü, 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

ADAYLIKDOSYASI BATTALGAZİ BELEDİYESİ TARAFINDAN SUNULDU

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesindebulunan Arslantepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesincebelirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal,sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile BattalgaziBelediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası Battalgazi Belediyesitarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunuldu.

İLK KAZILAR1930 YILINDA GERÇEKLEŞTİRDİ

Malatya’nın 7 km. Kuzeydoğusunda, Fırat ırmağının (KarakayaBaraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Battalgazi ilçesinde yer alan ArslantepeHöyüğü, Kültür Dolgusu 30 metre yüksekliğindedir. M.Ö.5000 yıllarındanM.S.11.yıllarına kadar yerleşim görülmüştür. M.S.5-6.yüzyıllar arasında Romaköyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarakyerleşimini tamamlamıştır. Arslantepe’de ilk kazılar 1930’larda Louis Delaportebaşkanlığında bir Fransız ekip tarafından yapılmıştır.

ARSLANTEPE’DEKİMLER YAŞADI

Arslantepe Höyüğü’nde ilk yerleşim Geç Kalkolitik çağdabaşlamıştır. Günümüzden 6500 yıl öncesinde Arslantepe’nin bulunduğu MalatyaOvası da Kuzey Mezopotamya’dan sayılmaktaydı. M.Ö. 4-3. bin yüzyıllardaSümerler ve Kent devletleri, M.Ö.3.binli yüzyıllarda Akadlar, M.Ö.2.binliyüzyıllarda Babiller Mezopotamya’nın aşağı yarısında bulunmaktaydı. M.Ö.2.binli yüzyıllarda Hititler, M.Ö. 1.bin yüzyılda Asurlular ve Aramiler,Mezopotamya tarih sahnesinde boy göstermişlerdir.

2019KAZILARINDA ÇOK SAYIDA ESERE RASTLANILMIŞTI

İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Malatya MüzeMüdürlüğü iş birliğiyle her yıl yaz döneminde başlayıp sonbahara kadar sürenkazıların devam ettiği Arslantepe Höyüğü, Açık Hava Müzesi olarak tarihseverlere hizmet veriyor. Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapılarının ortayaçıkarıldığı Arslantepe Höyüğü’nde 2019 yılında yapılan kazılarda çok sayıdatarihi materyal ve esere rastlanıldı. İtalya Kazı heyeti tarafından yapılankazılarda seramik parçalarından fincana, ok ucundan boncuk tanelerine, kemikalet ve ağırşaklardan, çakmak taşlarından müzik aletlerine ve 5 bin 700 yıllıkçocuk iskeletine rastlanıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!