Malatya
28 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Ulu Hakan Abdülhamid Han Yıldırım'da anıldı


Ulu Hakan Abdülhamid Han Yıldırım'da anıldı
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin katılımıyla, moderatörlüğü gazeteci yazar Hikmet Genç tarafından yapılan, hukuk tarihçisi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, sosyal...
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin katılımıyla, moderatörlüğü gazeteci yazar Hikmet Genç tarafından yapılan, hukuk tarihçisi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, sosyal siyaset ve sosyoloji araştırmacısı Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Teyfur Erdoğdu'nun konuk olduğu programda Abdülhamid Han hakkında önemli konular değerlendirildi.
Gündemin nabzını tutan ve tarihin önemli isimlerinin anıldığı etkinliklerle ilçe sakinlerinin sosyal yaşamına renk katan Yıldırım Belediyesi, önemli konukları ağırlamayı sürdürüyor. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin ev sahipliğinde düzenlenen programa, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım Muhtarlar Derneği Başkanı Muhsin Sak, meclis üyeleri ve çok sayıda ilçe sakini katıldı. Barış Manço Kültür Merkezi'nde alanında önemli konukların katılımıyla gerçekleştirilen 'Vefatının 100. Yılında 2. Abdülhamid Han' anma programında, 34. Osmanlı Padişahı ve 113. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid dönemi tüm yönleriyle ele alındı. Hikmet Genç'in moderatörlüğünde düzenlenen programda, hukuk tarihçisi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, sosyal siyaset ve sosyoloji araştırmacısı Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Teyfur Erdoğdu, dönemin gizli kalmış konularını ve doğru bilinen yanlışları derin analizlerle ortaya koyarak Yıldırımlılarla paylaştılar.

Kadim medeniyet vurgusu
Toplumların kadim bir millet yapısına sahip olması için çok önemli iki unsuru barındırması gerektiğini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Bu unsurları kök ve kanatlar olarak değerlendirdiğimizde bir toplumda bu değerlere bağlılık yoksa o millet kadim bir yapıya sahip olamaz. Kök, tarih ve inanç bilincini, değerlerimizi, örfümüzü, birbirimize olan bağlılığımızı, aileye olan saygımızı, kültürel mirasımıza bağlılığımızı ifade eder. Köklerine bağlı olmayan bir millet gelecekte var olmaz. Kanatlar da, o ülkenin bilime, teknolojiye, dünyadaki gelişmelere olan ilgisini ve o milletin gençliğini ifade eder. Küresel güçler bu iki değerimize de saldırıyorlar. Tarihte tahribat yaparak doğrunun ortaya çıkmasını gizliyorlar" dedi.

"Tarihimizi yanlış anlattılar"
Küresel güçlerin tarihin aktarımına etki ederek bazı hatalı bilgileri doğruymuş gibi anlattıklarını vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Bize tarihimizi yanlış anlattılar. İngiliz ve Fransız yazarlar, Abdülhamid Han'ı kızıl sultan diye anlattılar. Ülkemizde de maalesef belirli dönemlerde Abdülhamid Han'a bakış çok olumlu olmadı. Çünkü küresel güçler bize öyle öğrettiler. Oysa Sultan Abdülhamid Han'ın esas lakabı 'Ulu Hakan'dır. 33 yıl boyunca bir imparatorluğu, bu kadim medeniyeti ayakta tutmak için büyük bir çaba sarf etmiştir" diye konuştu.

"Tarih sil baştan yazılmalı"
Kendi tarihimizi doğru yansıtmamak adına eğitim müfredatında geçmişte hatalar yapıldığını belirten Hikmet Genç, "Geride kalan dönemde ders kitaplarında Sultan 2. Abdülhamid Han'ı istibdatçı, halkın üzerinde baskı kuran, despot ve düşmandan korkan bir imajla bize okullarda anlattılar. 2. Abdülhamid Han'ı doğru anlamak için, bize öğretilen tarihi tamamen silip yeni baştan yazmak lazım" dedi. Sultan Abdülhamid Han' döneminin çok fazla bilinmediğini hatırlatan Prof. Dr. Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, "En çok bilinmeyen tarih, Sultan Abdülhamid'in devri, onun tahttan indirilmesi ve sonraki sürede ortaya çıkan olayları kapsayan dönemdir. Tarih ilmi çok gelişti, pek çok donelerle, verilerle ve vesikalarla çok eski tarihlere ait gerçekler ortaya çıkabiliyor. En az bildiğimiz adeta hiç bilmediğimiz devir ise Sultan Abdülhamid devridir. Bu Sultan Abdülhamid devrinde beşeri bir dezenformasyonun hatta dezenfekte hareketinin olduğunu akıllara getiriyor. Sanki sonraki nesillere kasıtlı olarak Sultan Abdülhamid devri bildirilmemiş, böyle bir devir sanki yaşanmamış" dedi.

"Tarihe soğukkanlı bakılmalı"
Geçmişte Sultan Abdülhamid hakkında konuşmanın adeta yasak olduğu dönemlerden günümüzde hayırla yad edildiği dönemlere gelinebildiğini işaret eden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, "Abdülhamid Han'ın önemi Türkiye ile beraber tüm hilafet topraklarında yeni anlaşılmaktadır. Ancak Türk Tarih Kurumu hala 'Abdülhamid diktatördür' diyor. Tarih Kurumu'nun 8. cildinin kapağında istibdat dönemi yazıyor. Bu bir yalandır, iftiradır. Bu hatadan dönülmelidir" dedi.
Tarihe bakışta soğukkanlı ve sakin olunması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu, "İttihatçıların ya da Cumhuriyet'in 30'lu yıllarında sert bir dil kullananlar karşısında çok daha sakin ve soğukkanlı bakış açısıyla geçmişi incelememiz gerekir. Çünkü tarih bizim bildiklerimizi bize vermek zorunda değil. Mustafa Kemal Atatürk, Sultan 2. Abdülhamid hayranıdır. Ondan çok fazla devlet adamlığı hakkında taktik öğrendiğini hatıralarından biliyoruz. Tarih bizim elimizde eğer ona soğukkanlı yaklaşabilirsek güç olarak yansıyacaktır. Aksi takdirde tarihin çarpıtılması veya belirli yönden ele alınması hatasını yapan nesiller gibi oluruz" şeklinde konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!